Historik del 8: Festivalyra
Per Henrik Ling (1776-1839) anses vara (den svenska) gymnastikens fader, och den som utvecklade de gymnastikformer vi fortfarande har. Han såg de fördelar som gymnastiken gav, både vad gäller hälsa, välbefinnande och glädje. Ling delade in gymnastiken i pedagogisk, medicinsk, militant och estetisk, och utvecklade bl.a. redskap som häst, ribbstolar och bom. År 1813 grundade han det Kungliga Gymnastiska Centralinstitutet, där han själv verkade som föreståndare resten av sitt liv. För att hedra P.H. Ling ordnades i Stockholm år 1939 en stor “gymnastikolympiad” till minnet av att det gått 100 år sedan Ling föddes. Lingiaden som gymnastikfesten kallades (av Ling och Olympiad) skulle visa att med gymnastik som gemensam nämnare kunde medborgare från flera länder mötas. Lingiaden kallas därför också ibland “fredsolympiaden”. Organisatör var Svenska gymnastikförbundet och deltagare var 7399 gymnaster från 37 länder. På programmet fanns allt från hållningsgymnastik till soldatgymnastik via olika massprogram och galauppträdanden. Vid denna första gymnastikfest deltod gymnaster från Finland och FSG, dock vet vi inte om det bland dessa gymnaster också fanns Grankullagymnaster. Gunnar Skoglund från Svensk Film sade i en dokumentär från Lingiaden i samband med invigningen och paraden att “Finlands Svenska Gymnastikförbund ställt upp med 100 av sina allra bästa damer”. Under galauppvisningarna berömdes FSG:s damer för att ha rörelser med mycket behag, rytm och hälsa.
Den andra Lingiaden ordnades tio år senare, 1949. I den andra Lingiaden deltog hela 14000 gymnaster från 14 länder. Här deltog också betydligt fler Finländska gymnaster, och i sina uppvisningar visade de den mjuka gracefulla kvinliga gymnastikform som gjort Finland känt.
World Gymnaestrada
Lingiaden efterföljdes av World Gymnaestrada. Namnet härrörs från orden Gymnastik, estrad, och strada (gata) där tanken var att gymnastik uppförs på scener och gator i de städer där festivalen ordnas. För det är minsann en festival i dess verkliga betydelse, med glädje och gymnastik som huvudingredienser. Den första Gymnaestradan ordnades 1953 i Rotterdam i Holland. Efter det har det var fjärde år ordnats Gymnaestrador (se tabell). Som en följd av Lingiaden har alla 15 Gymnaestrador hittills ordnats i Europa, även om det finns deltagare från hela världen.
Det finns ingen dokumentering om hur många och i vilka Gymnaestrador GGF gymnaster deltagit. Ni som läser detta och vet att ni deltagit, hör gärna av er!
En som deltagit i flera Gymnaestrador är Johanna Söderholm. Läs nedan om hennes minnen från dessa. Finland fick för första gången arrangera World Gymnaestrada 2015, då Helsingfors under en vecka i juli fylldes av 17000 gymnaster från 55 länder och 5 kontinenter. Tillsammans med de 4000 Finländska gymnasterna, varav 40 var GGF representanter(!) är det det största evenemanget någonsin som ordnats i Helsingfors.
Tarja Halonen var beskyddare och ordförande för hederskommittén och syntes ofta i vimlet. Huvudevenemanget gick av stapeln i mässcentrum, men både olympiastadion, gator och torg fylldes av entusiastiska gymnaster och fina uppvisningar. I Helsingfors fylldes även läktarna med åskådare, så gymnasterna kunde verkligen uppträda för fulla hus och med en stämning på topp.
Denna sommar arrangeras World Gymnaestrada i Dornbirn i Österrike den 7-13.7. Dit reser en GGF delegation på 15 gymnaster och föräldrar. Denna gång syns GGF extra mycket, då vår ledare och styrelsemedlem Sanna Kankainen fått äran att göra koreografin till ett dansant program i FSG:s hallprogramhelhet “Midsummer Night’s Disco” som är en del av FSG:s så kallade “Södra kvart”. Programet är en visuell helhet, med hopp och stora armrörelser, som gör sig väl på estrad. Sanna säger att hon fått temat på förhand, men efter att ha hittat musiken växte koregrafin fram. Utöver Sannas koreografi bär GGF:s styrelsemedlem, ledare och koreograf Anna Jern-Houttu huvudansvaret för Södra kvarten.
Johanna Söderholm:
Jag var 17 år då jag deltog i min första Gymnaestrada och representerade då Vasa Gymnastikförening (VGF). Det var häftigt att även representera FSG eftersom Ullis [Ulla-Maria Gräsbeck] som gjort programmet jag deltog i även var ansvarig för Finlands andel i den samnordiska galauppvisningen Nordisk Afton. Vi var ett gäng från VGF och HGK som deltog i Ullis Tango-program tillsammans med en mängd andra finska gymnaster. Berlin kändes aningen för stort för evenemanget. Avstånden mellan mässcentret, stadion och de olika ute-arenorna och scenerna var så långt att man omöjligen kunde hinna se på allt. Det är nog mest uppvisningar från mässcentret jag själv kommer ihåg och Japans galauppvisning som vi såg en kväll. Mitt i juli steg sommarhettan allt för högt mitt i storstaden och minns att många av speciellt de äldre deltagarna led av hettan. Tyvärr kom inte alla ihåg att dricka tillräckligt och kring ute-arenorna var ambulanserna tyvärr en vanlig syn under evenemangveckan. Men inne i hallarna var det svalt och skönt och bakom kulisserna på Nordisk Afton spelade det ingen roll från vilken förening eller vilket land man kom. Alla var glada, vänliga och trevliga mot varandra och uppskattade det glada rörelsespråket som förde oss samman. Den glada stämningen var berusande och trots att vi då sov obekvämt på ett skolgolv visste jag då att detta är ett evenemang jag vill uppleva flera gånger.
Följande möjlighet kom emot 1999 med Gymnaestradan i Göteborg då jag lockade med tränarkollegan Jennie Kronman-Sten från Grankulla gymnastikförening (GGF). Jag hade hunnit flytta till H:fors för att studera vid Helsingfors universitet och lett gymnastikgrupper i GGF sedan våren 1997. Jennie ledde grupper tillsammans med mig och tillsammans med henne beslöt vi oss för att delta i Wiola Lönnbergs dansprogram “Poem”, som visades som ett program i en av Finlands hallprogramhelheter. Med i programmet var många andra gymnaster från bl.a. Borgå GF, Gymnastikföreningen i H:fors och några finska föreningar. “Poem” var ett vackert dansant program som var en hyllning till Eino Leino och som vi dessutom fick uppträda med på Eino Leinos dag under själva evenemangveckan!
Göteborg var en ypperlig Gymnaestrada-stad; lämplig storlek med lämpliga avstånd mellan olika platser och en fin sommarstad med värmande sol och svalkande havsvindar.
Inför Gymnaestradan i Lissabon 2003 hade jag och Jennie spritt ordet bland de övriga ledarna i GGF i god tid för att locka med flera deltagare från föreningen. Slutligen blev vi ett gäng på ca 10 ledare från GGF mellan 16-30 år som bodde tillsammans i en lägenhet i centrala Lissabon. Fast vi deltog i olika program och uppvisningar lagade vi frukost tillsammans och middag på kvällen, sprang på träningar och uppvisningar runt Lissabon men hann även tillsammans med lite sightseeing, strandliv och fester. Själv minns jag att jag deltog i ett dansant program i Nordisk Afton som hette “Vänskap” (“Ystävyys”) samt i Karin Forsströms dansprogram “A touch of a butterfly”, som var en del av en hallprogramhelhet. Mot slutet av veckan var det många i vårt gäng som bytt ut sin Finland-dräkt till en Japan- eller Schweiz-dräkt, som det brukar vara tradition när man deltar i en Gymnaestrada. Tror vi alla minns med glädje den varma och härliga veckan i Lissabon i juli 2003.
För egen del var jag glad över möjligheten att åter delta i en Gymnaestrada sommaren 2015 då Finlands gymnastikförbund stod som värd för evenemanget i Helsingfors och då passade jag på att delta i alla tänkbara roller:
- som GYMP, dvs. föreningens informatör som ansvarade för att sprida information om deltagarmöjligheter i evenemanget, koordinera föreningens anmälningar. dräktbeställningar, deltagarpass mm.
- som GYMNAST i Julia Gustafssons dansprogram som var med i ett av FSG:s två hallprogram “One day in Helsinki”
- som huvudansvarig KOREOGRAF och LEDARE för FSG:s hallprogram “One day in Helsinki” då jag ansvarade för att koordinera programhelheten samt för koreografin i den gemensamma avslutningen i helheten
- som VOLONTÄR under Gymnaestrada-veckan med frivilligarbete under övningar och genrep inför öppningsceremonin på stadion och galauppvisningar i ishallen
Det var en minst sagt hektisk vecka med minuttidtabell för att hinna med allt. Trots att evenemanget ordnades i min hemstad och jag denna gång kunde bo hemma kan jag inte påstå att upplevelsen skulle varit alls sämre. Jag var praktiskt taget hemma bara för att sova och fick ta del av den fantastiska feststämningen, gemenskapen och glädjen precis som på vilken annan Gymnaestrada som helst. Denna gång dessutom i rollen som värd eftersom jag och många andra finska deltagare hade glädjen att denna gång kunna hjälpa andra deltagare världen över med att hitta rätt i staden. Föreningen hade stor synlighet på evenemanget i och med att Karolina Stenfors gjort en koreografi som lockade med många redskapsgymnaster till FSG:s hallprogramhelhet “One day in Helsinki” och många danssugna GGFare deltog i Julias Gustafssons dansprogram. Allt som allt deltog 40 personer från GGF i Gymnaestradan 2015 såväl som uppträdande gymnaster som observatörer. I föreningens styrelseprotokoll kunde man efteråt läsa att många beskrivit sina upplevelser från Gymnaestradan med ord som inspirerande, imponerande och fantastisk stämning. Det tycker jag fångar väldigt bra vad en Gymnaestrada egentligen är.
Denna sommar arrangeras Gymnaestradan åter i Dornbirn, vilket fått många som deltog i Gymnaestradan i Dornbirn 2007 att välja att inte delta denna gång. Jag kommer för egen del att delta i Sanna Kankainens koreografi i FSG:s hallprogramhelhet “Midsummer Night’s Disco” och i Finlands trupp-massprogram “Energian ympäröimä” med koreografi av Erika Laalo-Häikiö. Programmet kommer att visas av totalt 330 gymnaster för hela Gymnaestradapubliken på en stor ute-arena på onsdag kväll 10.7. Läs mera om Gymnaestradan i Dornbirn 7-13.7: https://www.voimistelu.fi/fi/WG2019Dornbirn
Det har varit fint att se att Gymnaestradorna kommit med i GGF:s verksamhet och ser även ut att stanna. Detta är fin möjlighet för vem som helst inom föreningen att delta i ett stort internationellt evenemang, utan att själv behöva vara en topp eller elitgymnast. Gymnaestradan erbjuder en uppvisningsarena för alla som älskar att röra på sig och man behöver inte vara en tävlingsgymnast på toppnivå för att få delta. Gymnaestradan handlar inte om tävling utan om äkta rörelseglädje och gemenskap och att ge alla en möjlighet att vara med och få uppleva en stor gymnastikfamilj. Många timmars träningar i den egna hemmasalen får slutligen en höjdpunkt då man som gymnast får möjlighet att även visa upp allt man tränar i gympasalen under det gångna året. Det har varit fint att få se att en gemenskap som skapas i en gymnastiksal, i en förening, i ett finlandssvenskt gymnastikförbund och i en nation, även går att uppleva på en internationell nivå och arena.
Texten är ihopsatt av Ira Jeglinsky