Hoppa till innehåll

GGF genom tiderna – Vinteraktiviteter, del 1

Historik del 2:
Och skidan hon slinter...

Och skridskorna med

Grankulla (Kvinnliga) Gymnastikförening har tidigare ordnat skidskolor och skridskoskolor för barn. Många barn deltog för att alla andra gjorde det. Knappast någon visste vem som var arrangör, men många minns att de har varit med.  Minnena varierar, t.ex. Anne f. 1968 tyckte att framför allt skridskokurserna var toppen och ledarna riktiga isprinsessor att se upp till. Lillasyster Sonja minns närmaste iskallt väder och tunga redskap att släpa på.  

Skidskolan  med sin ledare Gunilla Cavonius på 1980-talet.

Hur och när kom vinteraktiviteterna in i föreningens verksamhet?

I ett protokoll från 2.2.1960 finns bevis på att skidskolan infördes i Grankulla kvinnliga gymnastikförenings verksamhet 1960.

”För första gången i föreningens historia står en ny form av verksamhet på programmet, nämligen skidundervisning för barn. En barnskidskola pågår som bäst i köpingen under ledning av fru Berta Almark. Beslöts att föreningen ska stå för ledarinnans arvode”  

Skidskolorna för barn hade tydligen inletts redan tidigare på initiativ av Berta Almark. Träningsterrängen fanns först kring familjen Almarks hem, sedan på området kring sandgropen där simhallen nu ligger.

Redan år 1961 vållade vädret problem. På årsmötet konstaterades att den planerade barnskidskolan eventuellt inhiberas p.g.a. den snöfattiga vintern. I stället föreslogs en skridskokurs.  Planeringen gick snabbt och den första skridskokursen ordnades år 1961 med 42 deltagare.

Marina (Mira) Grönlund med två av de yngsta deltagarna i skridskoskolan 1976. I bakgrunden Marie-Louise (Pippe) Paqvalén med en grupp äldre barn.

Kurserna marknadsfördes först som konståknings- eller skönskrinningskurser. År 1973 omorganiserades kurserna och man övergick  konsekvent till benämningen skridskokurser eftersom pojkar, åtminstone inte frivilligt, anmälde sig till konståkning. “Vi ordnar kurser för små pojkar och flickor som vill lära sig skrinna rätt och slätt. Att det sen smyger sig in lite ytter- och innerskär, åttor och treor, pojkar som gladeligt åker i “kringelikrokar” utan att protestera, behöver ju inte betyda att de blir lurade på något sätt.”  (Berta Almark i Kaunis Grani 1973)

Därmed fanns både skid- och skridskoåkning på gymnastikföreningens program där de hängde med under ca 30 år.  Många minns kursavslutningarna med varm saft, hembakade bullar, deltagarmärken och diplom.

       

Skridskokursdiplom 1973                  Skidskolediplom 1981

Vem var Berta Almark?

Berta Almark (1924-2012)

Berta Almark  var en mångkonstnär, entusiastisk och initiativrik inom många områden och inom många föreningar i Grankulla. Hon var musikalisk, konstnärlig, rörlig – både gymnastiskt och verbalt –  och skicklig på hantverk. Hon sydde, stickade, vävde, tecknade och målade. I Grankulla var hon känd och synlig i egenskap av stadsdirektörens hustru. Till gymnastikföreningen anslöt hon sig tidigt. Hon var aktiv styrelsemedlem från 1958 och hann vara sekreterare och också ordförande under fyra år (1975-1978). Berta var en glad person, hon byggde upp samhörighetskänsla i grupperna och delade med sig av sitt kunnande:


”… många är säkert de barn som hon lärt simma i gamla sandgropen (där nu simhallen står) samt som hon lärt både skida och åka skridskor om vintrarna.” Kaunis Grani 6/2012

Som bevis på slutförda kurser i skidåkning och skridskoåkning förärades barnen märke och diplom. Berta designade också  föreningens tidigare logo, som föreställde en fyrväppling och som förekom bl.a. på t-skjortor för gymnasterna. På fyrväpplingen fanns bokstäverna GKGF för Grankulla Kvinnliga Gymnastikförening.

På sin födelsedag 1994 uppvaktades Berta av äldre och yngre styrelsemedlemmar (de s.k. gamylerna) med en koreografiskt utstuderad hyllning, troligen utarbetad av gymnastikläraren Stina Hahnsson. Här kommer ett utdrag:

Du ordnat möten och fester många, för oss gymnaster korta och långa.
I föreningen du svängt både penna och klubba, ingenting kunde din iver rubba.
Då hann du också JUMPA …
(roshanden upp)

Skidskolan för små var ditt stora intresse, samt skridskoskolan med sina figurer,
åttor och vingliga krumelurer. Då var du verkligen i ditt esse!
Och då hann du OCKSÅ jumpa…
(axelrullning)

Ett dussin medaljer har delats ut- och vem tror ni gjorde designen?
Jo Berta, som alltid har vetat hur man klarar galant den detaljen. ….
Då hann du ÄNNU jumpa …
(knixa)

Ja, sådan var Berta Almark, en mångsidig, outtröttlig idéspruta.

 

Vi  som har grävt i arkivet är

Marie-Louise Paqvalén, styrelsemedlem 1976-92, ordförande 1979-1990

Marianne Woivalin, styrelsemedlem 1982-1988 , vice sekreterare 1982 sedan sekreterare

Regina Evers, styrelsemedlem 1971-1982, kassör 1971-1975, dessutom musikbeledsagare vid damernas motionsgymnastik 1968-1981 och för pensionärsgymnastiken ytterligare några år framåt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *